Graviditetsklåda

Graviditetsklåda är ovanligt och oftast ofarligt. Däremot bör du kontakta mödravården senast nästkommande dag om du misstänker graviditetsklåda. Detta för att kontrollera att barnet mår bra.


Kliar över hela kroppen

När magen växer är det helt normalt att det kliar på själva magen. Detta är helt ofarligt. Men på en del gravida så börjar det klia på hela kroppen, men som mest intensivt på fotsulor och handflator.

Denna typ av klåda kallas för graviditetskolestas eller hepatos.

Klådan uppstår av hormoner som påverkar levern

Klådan beror på att hormoner har påverkat levern så att omsättningen av galla har blivit förändrad. Det blir då en förhöjd halt galla i blodet.

Klådan börjar oftast i vecka 30-32, men kan komma tidigare eller senare.

Symptom:

  • Klåda över hela kroppen, men mest på handflator och fotsulor.
  • Det kliar mest på kvällen/natten
  • Klådan försvinner en vecka efter förlossningen

Vem drabbas?

Två procent av alla gravida får graviditetsklåda. Det finns en viss ärftlighet i tillståndet. Om du har haft graviditetsklåda när du väntade ditt första barn är det väldigt vanligt att du får det igen vid nästa graviditet.

Behandling

graviditetsklåda

Regelbundna blodprov kontrollerar att det inte finns för höga nivåer av galla i blodet.

Kontrollera att barnet mår bra

Om du misstänker att du har graviditetsklåda ska du kontakta din mödravårdscentral. Det finns nämligen en risk att barnet skadas vid för höga gallnivåer i blodet.

Därför får du med graviditetsklåda lämna regelbundna blodprover för att kontrollera detta. Har du för höga värden kan medicin sänka gallnivåerna. I vissa svåra fall kan det vara aktuellt att sätta igång förlossningen för tidigt.

Lindra klådan

För att lindra klådan kan kylande hudsalvor lindra. Klådan kommer att försvinna av sig själv en vecka efter förlossningen.