✕ Stäng

Hemorrojder

Hemorrojder är väldigt vanligt men helt ofarligt. Däremot kan det vara störande då det kliar, svider och kan göra ont. Många hemorrojder går tillbaka av sig själv. Ibland krävs dock behandling.

Vad är hemorrojder?

Om du har hemorrojder så har dina analkuddar i analkanalen blivit förstorade. Detta för att blodflödet till analkuddarna inte fungerar som de ska och blodkärlen har istället fylls med för mycket blod.

Det är inte farligt, men det kan klia och göra ont.

Symptom

hemorrojderDet kliar och svider i analen och det kan göra ont. Du kan också känna en utbuktning från analhålet.

Om du har hemorrojder är det också vanligt att du blöder lite vilket du upptäcker när du torkar dig. Samt att det läcker lite slem och avföring.

Vem drabbas?

Varannan vuxen människa har någon gång haft hemorrojder.

Gravida har en större risk att drabbas. Detta på grund av att gravida har en större mängd blod i kroppen. Samtidigt som blodcirkulationen är sämre hos gravida på grund av att den växande livmodern trycker på de stora blodkärlen.

Orsaken är okänd men det finns teorier

Man vet inte varför blodflödet till analkuddarna störs, som därmed orsakar hemorrojder. Däremot är en förklaring en ökad spänning i muskeln runt ändtarmsöppningen. En annan förklaring är att bindväven som håller vävnaden på plats har förslappats.

Teorin om att förstoppning skulle ge hemorrojder ifrågasätts. Men däremot så kan förstoppning öka besvären hos de som redan har hemorrojder. Försök därför att äta fiberrik mat, dricka mycket vatten och att motionera.

Egenvård

 • Tvätta analöppningen med vatten varje morgon och kväll samt efter att du har bajsat. Tvätta inte med tvål.
 • Torka dig försiktigt, helst ”klapp-torka” eller torka dig med hårfön.
 • Drick mycket vatten och ät fiberrik mat för att undvika förstoppning.

Behandling

Hemorrojder kan gå tillbaka av sig själv. Har du fått hemorrojder och känner igen symptomen kan du behandla dessa själv med receptfria läkemedel från apoteket.

Det finns både salva och stolpiller som exempelvis motverkar klåda och inflammation. Du kan också få vissa läkemedel utskrivna från din läkare mot hemorrojder.

Om hemorrojderna är stora eller blöder mycket kan du behöva ta bort dessa. Det finns tre olika metoder för detta:

 1. Operation. Hemorrojderna skärs bort.
 2. Gummibandsligering. Ett gummiband snörps runt hemorrojderna så att de inte får blod till sig vilket gör att de skrumpnar och lossnar.
 3. Injektion. Ett läkemedel sprutas in i hemorrojderna vilket gör att hemorrojderna inte får blod till sig vilket gör att de skrumpnar och lossnar.

Här kan du läsa mer om behandling av inre och yttre hemorrojder.

Kontakta vården om:

 • Det blöder från tarmen
 • Du aldrig har haft hemorrojder förr
 • Hemorrojderna inte försvinner
 • Du har svåra smärtor
 • Avföring eller slem läcker ut
 • Du har en knöl eller böld nära ändtarmsöppningen

Ring först sjukvårdsrådgivningen för rådfrågning på telefonnummer 1177.

Senaste Nytt