Klåda i hårbotten

Klåda i hårbotten kan bero på många orsaker; så som löss, eksem eller torr hårbotten.


Torr i hårbotten klåda

Torrhet

Den vanligaste orsaken till klåda i hårbotten är torrhet. Det yttrar sig som torra fläckar i hårbotten som flagnar.

Orsaken till torr hårbotten kan vara att du använt för starka hårvårdsprodukter eller att du vistats för mycket i solen. Smörja gärna hårbotten med en fuktighetsgivande olja eller kräm för att göra huden i hårbotten mindra torr.

Klåda av atopiskt eksem

Klåda i hårbotten kan bero på atopiskt eksem. Det kan vara mycket besvärande och symptomen för atopiskt eksem är torra, röda och mycket kliande utslag på kroppen eller i hårbotten.

För att lindra dessa eksem måste du smörja med återfuktande kräm flera gånger om dagen. Försök att tvätta så lite som möjligt med tvål och vatten. Om klådan är mycket svår kan du behöva kortisonkräm. Kortisonkräm finns både receptfritt och en starkare variant receptbelagd.

Klåda av mjälleksem

Mjälleksem orsakar klåda i hårbotten. Att det kliar i hårbotten beror på en obalans i hudens normala flora vilket leder till att den så kallade mjällsvampen ger utslag. Denna hudsvamp som orsakar utslagen finns bara hos människor och troligen är det på det vis att vissa människor har större känslighet för svampen.

Mjälleksem kan försvinna av sig själv men försvinner snabbare med behandling så som svampdödande schampo.

Löss

Klåda i hårbotten kan vara huvudlöss. Det är mycket vanligt hos barn och smittar genom huvudkontakt eller lån av varandras mössor och hårborstar.

Det är inte farligt att drabbas av löss, även om det kan kännas obehagligt. På apoteket kan du köpa receptfria medel som gör att du blir av med lössen, vilket är viktigt att göra så snabbt som möjligt för att slippa smittspridning.

Svamp

Svamp i hårbotten är vanligast bland barn och orsaken till att du får svamp i hårbotten kan vara att du har vistats i tropiska miljöer eller att du har blivit smittad av sällskapsdjur som kan bära på svampen.

Två varianter på svamp i hårbotten:

Den ena varianten är att begränsade områden på huvudet börjar fjälla och att hårstråna i det området bryts av.

Den andra varianten är att det sker en hudförändring i hårbotten om cirka åtta centimeter. Denna hudförändring blir sedan mycket inflammerad och det bildas en böld i huvudet som gör att hårstråna på samma vis bryts av.

I samband med en svampinfektion i hårbotten som blir infekterad på detta vis är det ofta streptokocker som angriper kroppen. Det kan leda till att man kan få feber samt att lymfkörtlarna på halsen och nacken kan svullna.

Behandling

Misstänker du att du har svamp i hårbotten ska du söka vård. Där gör en läkare en undersökning på dig. Om läkaren kan fastställa diagnos får du medicin mot detta, vanligast med svampdödande medel i tablettform.