Klåda i underlivet

Klåda i underlivet kan bero på flera orsaker; så som svampinfektion, irriterande slemhinnor eller könssjukdom. Här under följer 10 av de vanligaste orsakerna:


klåda i underlivet

Klåda i underlivet är ett vanligt symptom på flera olika tillstånd och orsaker. Foto: Yuliya Nemova, Creative commons

1. Svamp i underlivet

Svampinfektion är en vanlig orsak till stark klåda i underlivet. Andra symptom på svamp i underlivet är irritation, rodnad, svullnad och kesoliknande flytningar.

Om du tidigare har haft svamp, och känner igen symptomen, kan du behandla infektionen själv. Köp då receptfritt svampdödande medel på ditt apotek.

Om du inte har haft svamp i underlivet tidigare är det viktigt att du först vänder dig till en läkare, så att du får rätt diagnos och behandling.

2. Du tvättar dig för ofta

Att tvätta sig för ofta i underlivet kan irritera dina slemhinnor vilket ger klåda i underlivet. Vatten torkar nämligen ut. Tvätta dig därför bara en gång om dagen.

För att lindra torra slemhinnor kan du använda oparfymerad barnolja. Undvik alltid tvål i underlivet när du tvättar dig.

3. Klimakteriet

I klimakteriet får du ofta besvär med torra och irriterade slemhinnor. För att behandla detta kan du använda slidpiller med östrogen, receptfri kräm eller östrogenfri gel som ökar fuktigheten. Fråga på ditt apotek.

4. Överkänslighet mot vissa material

Har du ett nytt tvättmedel? Använt kondom med latex? Du kan nämligen vara överkänslig mot vissa material eller starka tvättmedel. Det händer också att kvinnor reagerar på fästmaterialet som finns i trosskydd och bindor.

5. Friktion vid samlag

Om du får klåda efter sex så kan du försöka minska klådan i underlivet genom att minska friktionen. Använd glidmedel vid samlag för att se om klådan minskar.

6. Läkemedel

Antibiotikabehandling kan rubba bakteriebalansen och ge klåda i underlivet. I vissa fall kan även antibiotika orsaka svampinfektion.

7. Långdragen mens

Om du har mens under en lång period kan detta förändra bakteriebalansen och ge klåda.

8. Tampong trots lite mens

Om du har väldigt lite mens är det viktigt att inte använda tampong då det kan torka ut och också vara en orsak till klåda i underlivet.

9. Graviditet

Att vara gravid kan förändra bakteriebalansen tillfälligt i underlivet vilket kan ge klåda. Har du svår klåda kan det vara svampinfektion. Se symptomen ovan.

10. Könssjukdom

Det finns flera könssjukdomar som ger symptom så som sveda och klåda i underlivet; exempelvis Klamydia, Gonorré och Herpes.

Herpes ger blåsor som ger en svidande, kliande och brännande känsla. Och klamydia och Gonorré, som inte behöver ge symptom, kan ge förutom klåda och sveda även ge flytningar hos både kvinnor och män.

Misstänker du att du har en könssjukdom ska du vända dig till din läkare, gynekolog, ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller RFSU-klinik. Det är gratis att testa sig mot hiv, gonorré, klamydia, syfilis och hepatit.