Olika orsaker till klåda

Orsakerna till klåda kan vara väldigt många, allt från eksem, fukt, svamp till torr hy. Klåda kan också bero på en invärtes sjukdom som kan kontrolleras vid en klådutredning.


Torr hy och klåda

Torr hy är en av de vanligaste orsakerna till klåda.

Torr hy

Torr hy är den vanligaste orsaken till att du får klåda. Kliar du på den torra huden blir det värre.

Torr hy kan bero på att du duschar och tvättar dig alldeles för mycket. Huden blir också torrare på vintern eftersom att luften blir kall och torr vilket leder till att fukten i huden inte kan bevaras på samma sätt.

Kvinnor och äldre har lättare att få torr hy. Äldre för att hudens talgproduktion avtar med åren och kvinnor för huden är tunnare än hos män.

Det är vanligt att knän, armbågar, smalben, händer och fötter är torrast om du har torr hy. Torr hy ger upphov till klåda som varierar beroende på hur torr huden är och om huden har utvecklat eksem av torrheten eller inte.

Eksem

Klåda är inte helt ovanligt vid eksem. Det finns inte enbart en variant på eksem utan utslagen kan bryta ut av olika anledningar. Den vanligaste typen av eksem är böjveckseksem som då oftast uppkommer i arm- och knäveck.

Böjveckseksemen drabbar oftast barn och ger upphov till klåda. Eksemen brukar dock försvinna med åren. En annan form av eksem är mjälleksem, vilket gör att hårbotten blir röd, fjällar och kliar mycket.

Läs mer om eksem.

Psoriasis

Psoriasis är en hudsjukdom som ger klåda. Det finns en ärftlig faktor om du drabbas eller inte, men psoriasis kan uppstå utan att sjukdomen finns i släkten.

Klåda som orsakas av psoriasis beror på rubbningar i kroppens immunförsvar vilket leder till att hudcellernas delning ökar och därmed ger de kliande utslagen. Läs mer om behandling och egenvård. 

Klåda i underlivet – svamp

Svamp som sätter sig på huden eller slemhinnor ger klåda. Du kan få svamp på fötterna, naglarna, i munnen, i hårbotten eller i underlivet.

Svamp i underlivet orsakar i regel väldigt mycket klåda och kan vara mycket besvärande. Tur är att svampen ofta kan läka ut av sig själv. Gör den inte det, och du vet att det är en svampinfektion du har drabbats av, kan du enkelt köpa receptfria läkemedel på apoteket. Svampen försvinner då i regel på några dagar.

Här kan du läsa om svampinfektion i underlivet, munnen och på fötterna.

Klåda i underlivet – könssjukdomar

Det finns flera könssjukdomar som ger symptom så som sveda och klåda i underlivet.

De vanligaste könssjukdomarna som kopplas till just klåda är klamydia och gonorré i de gånger de ger symptom. Då kan det även svida när du kissar och både män och kvinnor kan få ökade flytningar.

Herpes är också en könssjukdom som ger blåsor som bränner och kliar kring könsorganet.

Analklåda

Många människor lider av analklåda som kan kännas mycket jobbigt och kanske pinsamt. Faktum är dock att det är en väldigt vanlig åkomma som lätt kan behandlas med receptfria läkemedel.

Analklåda i sig är ingen sjukdom utan är ett symptom på någonting. Ofta beror klåda på att det är fuktigt i analregionen. Fuktigheten kan bero på exempelvis hemorrojder, fistlar och sprickor.

Analklåda kan också bero på överdriven tvättning, stark tvål och svamp. Det finns receptfria läkemedel på apoteket på mot analklåda. Tänk också på att inte torka dig för hårt, utan bara att dutta toalettpappret.

Har ett barn analklåda?

Om ett barn klagar på att det kliar i rumpan eller att hen försöker klia sig där ofta så kan det ofta bero på mask i magen (springmask)

Sjukdomar och medicin kan ge klåda

Vissa sjukdomstillstånd kan ge klåda över kroppen. Så som vid lever-, ämnesomsättnings-, blod-,  eller njursjukdom. Även läkemedel kan framkalla klåda. Detta kontrolleras i en klådutredning.