Springmask

Springmask är väldigt vanligt hos barn. Oftast märker du det genom att ditt barn klagar på att det kliar i rumpan när det ska sova. Det finns receptfri medicin mot springmask.


Symptom – klåda i ändtarmen

Springmasken ger intensiv klåda i analen. Speciellt på kvällen eftersom masken blir aktiv då.

Hur ser springmasken ut?

springmask bildMaskarna är väldigt tunna och vita. De kan nästan se lite genomskinliga ut. De är ungefär en centimeter långa.

Om du tittar i analen samtidigt som du eller ditt barn krystar kan du se maskarna. Maskarna kan även följa med avföringen och synas på den.

Vem drabbas?

Mask i magen drabbar oftast barn. Detta eftersom vi kan smittas när vi stoppar fingrar eller saker i munnen. Men springmask kan också drabba vuxna.

Undvik smitta

Springmask smittar via äggen. Äggen kan leva utanför kroppen i två veckor och kan finnas överallt så som på fingrar och leksaker.

Om du eller någon i familjen har springmask är det viktigt att alla försöker undvika att stoppa fingrarna i munnen, tvätta händerna ofta och har kortklippta nagla. Byt ofta byter sängkläder och underkläder och se till att rengöra badrum och sovrum varje dag.

Behandling

Det finns receptfri medicin mot springmask som du kan köpa på ett apotek. Doseringen beror på hur mycket du eller ditt barn väger. Denna kur dödar alla maskar men tar inte kol på äggen. Därför är det viktigt att du tar samma kur igen efter ett par veckor då de ägg som finns förmodligen har kläcks.

Hela familjen kan behandlas samtidigt. Även fast alla inte är drabbade.

Mer information?

Maskimagen.se kan du läsa mer om springmask.