7 orsaker till blod i avföring

Om du upptäcker blod i avföringen finns flera möjliga orsaker. Vissa är ofarliga, andra är mer allvarliga. Oavsett bör du göra ett läkarbesök för undersökning.


Blod i avföringen om det är tillräckligt stor mängd kan du märka själv i form av blodblandat bajs eller blod när du torkar dig. Men små mängder blod syns inte alltid och upptäcks med ett avföringsprov.

Ett så kallat F-Hb prov kan du ta hemma och skicka in till labb för analys. Det mäter hemoglobin i avföringen vilket tyder på blod även om det inte syns.

Orsaker till blod i avföring

1. Hemorrojder

Den vanligaste orsaken till blod i avföring är förstorade analkuddar som fylls med blod. Hemorrojder ger också klåda och svider men är oftast ofarliga.

2. Sprickor i ändtarmen

Små sprickor i ändtarmsöppningen, också kallat analfissur, kommer oftast i samband med förstoppning. Såret kan göra ont, speciellt när du bajsar, och kan ta lång tid att läka.

3. Infektion

En tarminfektion kan ge blodig diarré. Exempel på bakterier som kan orsaka blodig avföring är campylobacter, shigella och EHEC.

4. Ändtarmscancer

5. Inflammation

Ulcerös kolit och Crohns sjukdom är inflammationer i mage och tarm som kan ge blodig avföring.

6. Läkemedel

Vissa läkemedel kan reta mag- och tarmkanalen och ge blodig avföring som biverkning. Till exempel läkemedel med acetylsalicylsyra som Aspirin och Treo eller så kallade Cox-hämmare som Ipren och Voltaren.

7. Kost eller tillskott

Rödbetor, blåbär eller järntabletter kan färga avföringen röd eller svart!

 

Blod i avföringen, även om det kan ha en ofarlig orsak, bör alltid utredas av en läkare.

Efter ett F-Hb prov för att upptäcka eller bekräfta blod i avföringen kan vidare undersökningar innebära koloskopi (undersökning av tjocktarmen), rektoskopi (ändtarmen) eller gastroskopi (magsäcken).

Blod i avföringen hos barn

Hos barn är detta symptom oftast inte tecken på en allvarlig sjukdom. Sprickor i analöppningen kan vara en förklaring.

Barn som ammar kan svälja blod från en sårig bröstvårta. Även näsblod kan sväljas och komma ut i avföringen.

Ovanligare orsaker är en långvarig magsjuka eller tarmvred.

Kontakta sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för att få råd om blod i avföring hos barn.