Svampinfektion

Svampinfektioner kan vara mycket besvärande och du kan få det på olika delar av kroppen. Fötterna, underlivet och munnen drabbas oftare.


Svampinfektion kliar

Svamp i underlivet

Svamp i underlivet beror på överväxt av svampen candida. Svampen orsakar vanligtvis klåda, irritation, svullnad, sveda när man kissar, smärta vid samlag och ökade gryniga vita flytningar.

Svamp i underlivet är med andra ord vanligare hos kvinnor än hos män. Svampen uppstår på grund av obalans i pH-värdet i slemhinnorna.

Därför får du svamp

Svamp i underlivet kan bero på att du tvättar dig för noga med tvål eller att du ätit en kur med penicillin eller antibiotika. Svampen kan även uppstå inför menstruationer då hormonbalansen i kroppen förändras.

Behandling

Får du upprepade svampinfektioner behöver du inte varje gång gå till läkaren. Om du känner igen symptomen kan du då gå till apoteket för att köpa receptfria svampdödande läkemedel.

Däremot är det viktigt att tänka på att du inte behandlar dig alltför ofta med dessa läkemedel då det kan gör att slemhinnorna blir tunnare och mer sköra. En svampinfektion läker dessutom ofta ut av sig själv och det finns många knep för att hjälpa kroppen på traven.

Egenvård

Har du drabbats av en infektion kan du exempelvis sova utan trosor, ha löst sittande byxor eller kjol och dricka mycket sura drycker för att på så vis återställa balansen i underlivet.

Det finns dessutom huskurer som menar att infektionen kan försvinna om du smörjer in underlivet med olivolja eller filmjölk. Det lindrar även klådan och verkar kylande. Läs mer…

Fotsvamp

Fotsvamp är en mycket vanlig åkomma som drabbar de flesta människor någon gång i livet. Det räcker med att du har varit lite varm och fuktig om fötterna för länge så kan svampen trivas.

Symptom

Det vanligaste symptomet på fotsvamp är att huden mellan tårna flagnar och att det är rött och irriterat. Den spruckna huden kan dessutom vätska och klia mycket.

Undvik fotsvamp

För att undvika att få fotsvamp bör du inte ha alltför täta skor på dig. Du kan dessutom använda badtofflor i badhus och allmänna duschar.

Behandla fotsvamp

Det finns receptfria läkemedel att köpa på apoteket. Ibland kan du behöva kontakta läkare om svampen inte försvunnit inom ett par veckor.

Går du alltför länge med obehandlad fotsvamp kan den sprida sig till sidan och undersidan av foten vilket kallas för mockasinsvamp. Huden under fötterna börjar då fjälla och bli tjock.