Eksem

Eksem kan ge röd och kliande hud. Eksem är en inflammation i huden. Det finns många olika typer av eksem, olika orsaker till att de uppstår och också olika behandlingar.


Olika sorters eksem

Det finns många olika sorters eksem. Har du utslag som du aldrig tidigare har haft kan det vara värt att kolla upp dessa hos din husläkare för bästa behandling.

Om du får en svullnad nära ansiktet, halsen och andningsorganen ska du söka akut vård. Kontakta sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för rådgivning om du behöver vård och vart du i så fall ska vända dig.

Kontakteksem

Symptom: Klåda, sprickor, blåsor och rodnader efter att du har varit i kontakt med något starkt ämne eller material eller mot något som du är allergisk mot.
Behandling: Mild kortisonsalva. Går det inte över efter en vecka kan du behöva en receptbelagd kortisonsalva.

Atopiskt eksem

Symptom: Röda fläckar eller knottror som kliar oerhört mycket. Dessa uppstår ofta i samband med matallergi, hösnuva eller astma och syns oftast på barn, eller på vuxna som haft atopsikt eksem som barn. Dessa eksem kan också uppstå runt ögonen.
Behandling: Mild kortisonsalva. Går det inte över efter en vecka kan du behöva en receptbelagd kortisonsalva. Se till att huden inte torkar ut genom att inte tvätta dig så ofta samt inte använda för starka produkter.

Mjälleksem (seborroiskt eksem)

Symptom: Eksem som rodnar, kliar och fjällar. Syns oftast i hårbotten, ansiktet eller ljumskarna.
Behandling: Kräm som du får utskrivet från läkare. Speciella schampon kan hjälpa mot eksem i hårbotten.

Myntformade eksem (nummulärt eksem)

Symptom: Ser ut som myntformade välavgränsade fläckar. Börjar dock som blåsor/knottror som smälter ihop och bildar en myntformad form. Utlösande faktorer är torr hud och stress.
Behandling: Återfukta huden, duscha inte lika ofta och använd svag kortisonkräm.

En bild på nässelutslag.

En bild på nässelutslag.

Nässelutslag

Symptom: Blekröda utslag på kroppen i olika former. De har en lite rödare kant och kan vara något upphöjda. De kan också klia. De kan orsakas av mycket olika saker så som infektion,värme, kyla, mat, tryck, läkemedel och växter.
Behandling: Duscha kallt och/eller smörja med kylbalsam. Antihistamin lindrar klådan.

Underbenseksem (hypostatiska eksem)

Symptom: Eksem som oftast syns på underbenen. Orsakas av dålig blodcirkulation så som vid bensår eller åderbråck.
Behandling: Mild kortisonsalva och återfuktande kräm. När eksemen är borta kan du behandla den dåliga blodcirkulationen med exempelvis stödstrumpa.