Hemorrojder eller springmask? Så tyder du symptomen

Både hemorrojder och springmask gör att det kliar i rumpan ordentligt. Men det är ganska lätt att göra en egen undersökning hemma och upptäcka vad som orsakar klåda. När du tagit reda på orsaken är det bra att veta att springmask är smittsamt, men hemorrojder smittar inte.


Klåda i rumpan – springmask eller hemorrojder?

Både springmask och hemorrojder är väldigt vanligt. Det uppskattas att varannan vuxen drabbas av hemorrojder någon gång i livet och många barnfamiljer känner igen sig i problemet med springmask.

Eftersom det är så vanligt och både hemorrojder och springmask ger klåda i rumpan som typiskt symptom kan det vara svårt att veta vad som är vad när man själv drabbas.

Så känner du igen andra symptom

Hemorrojder har ofta fler symptom än klåda. Att det gör ont runt analöppningen och att det kan komma lite blod i avföringen är typiskt för hemorrojder men inte springmask. Du kan även läcka lite avföring, slem eller gaser som du inte kan stoppa.

Springmask gör att det kliar kraftigt runt analöppningen. Typiskt för springmask är att det kliar speciellt på kvällen och natten när maskarna är mest aktiva tack vare värmen i sängen.

Undersök analöppning och avföring

Genom att titta i och runt analöppningen kan man se skillnader mellan hemorrojder och springmask. Yttre hemorrojder kan synas bukta ut ur analöppningen. Ibland syns de bättre när man krystar. Inre hemorrojder som sitter längre upp i ändtarmen kan man inte se och då syns nästan ingenting runt analöppningen.

I avföringen, eller på toapappret när man torkat sig, kan man se spår av blod orsakat av hemorrojder.

Vid springmask kan det blir rött runt analöppningen då maskarna lägger sina ägg och irriterar huden. Man kan även se de tunna vita maskarna i analöppningen, särskilt om man krystar.

Även i avföringen eller på toapappret kan man hitta små vita maskar.

 

Springmask smittar – inte hemorrojder

Ett sätt att skilja på de två är att hemorrojder är vanligast bland vuxna medan springmask sprider sig lätt bland barn. Barnen kan dock även smitta vuxna med springmask.

Springmask sprider sig genom att man får i sig deras ägg i munnen. Äggen blir till larver och sen till maskar när de kommer ner i tarmarna. Äggen överlever länge utanför kroppen, några veckor, det är därför så lätt att de sprids. Särskilt i en barnfamilj då barnen ofta rör sig på olika delar av kroppen och sedan munnen, eller via leksaker, kläder och sängkläder.

Här hittar du mer information om hur du blir av med springmask i hemmet.

Hemorrojder kan inte smitta. Man vet inte exakt varför hemorrojder bildas men det en helt intern mekanism, inte något smittoämne.

Här kan du läsa mer om behandling av inre och yttre hemorrojder.