Skabb

Skabb är en parasit som lever i huden. Om du har skabb upplever du stor klåda och hudutslag.


Skabb

Skabb är en parasit som orsakar klåda

Skabb är ett kvalster, en parasit. De är ungefär 0,5 millimeter stora och gräver gångar under huden. Skabb finns i hela världen, även i Sverige. De senaste åren har skabb även ökat i Sverige.

Symptom

Symptom är klåda på kroppen, särskilt på kvällar och nätter då djuret aktiverar sig. Huden kan ha små röda knottror, blåsor och i vissa fall kan hudgångarna synas.

Oftast får man dessa symptom på fingrar, handleder, armhålor, runt könsorganen, kring naveln och runt bröstvårtor. Barn kan även få skabb på handflator och fotsulor.

Hur smittas skabb?

Skabb sprids genom direktkontakt. Människor kan bara smitta människor. Smittrisken är stor för personer som delar säng. De skabbdjur som smittar människor är inte samma skabbdjur som djur har.

Däremot kan den typ av skabb som djur har smittas till en människa även fast det är ovanligt. Människan drabbas då av en lindrigare typ av skabb.

Behandling

Det finns speciella skabbmedel som du kan köpa receptfritt på apoteket. Med detta medel smörjer du in hela kroppen och måste förbli insmord under några timmar. Det är viktigt att du följer anvisningarna noga. Klådan försvinner sedan efter några veckor.

Familjemedlemmar och partners bör också behandla sig mot skabb. Tvätta även alla kläder och sängkläder i minst 60 graders värme.